Безплатна доставка при поръчки над 150лв.
Swan Pearls - Онлайн магазин за бижута

За перлите

От векове наред перлите са смятани за най-ценния скъпоценен камък. Те са символ на луната и имат сила, която носи просперитет и дълъг живот. През цялата история перлите са били считани за божествени дарове, носени предимно от кралски особи. Кралете и благородниците са печелели благоволението на любимите си дами, като са им подарявали перли. Перлите също се смятат за подходящ сватбен подарък, защото символизират чистотата и невинността на женската същност. Интересен факт е, че в китайската култура са използвали перлите в медицината като средство за лечение на различни сърдечносъдови заболявания, поради техния основен състав от калциев карбонат.

Къде и как се образуват перлите?

Перлите са два основни вида – соленоводни и сладководни. Те се образуват естествено, когато мидата майка отделя слоеве от защитно, перлено вещество, наречено седеф около дразнител попаднал случайно в нея. Този дразнител може да бъде глина, кал, части от черупката или малък организъм и се нарича ядро. Култивираните перли се образуват при целенасочено поставяне на дразнител в мидата от човек. Соленоводните миди обикновено произвеждат само една перла на реколта.  След това, тя може да бъде използвана още един до два пъти, но с всяко следващо имплантиране, качеството на получената перла намалява. За разлика от соленоводните миди, една сладководна мида дава на реколта от 30 до 50 перли, което и една от причините сладководните перли да имат по-ниска стойност от соленоводните перли. 

Перлата е единственият скъпоценен камък, който идва при нас директно от ръката на природата. Всички останали скъпоценни камъни се обработват, за да се покажат в пълния си блясък върху бижуто. Перлата обаче не дължи нищо на човека. Тя е абсолютен дар от природата, който човек не може да усъвършенства. Красивите блестящи, ослепителни украшения от диаманти и изумруди ще бъдат винаги желани, както огърлицата от перли, върху която окото почива с тих, удовлетворен покой и се радва на скромното великолепие и на мекия блясък, заимстван от дома и в дълбините на морето.

Перли Акоя 

Соленоводна перла от мида Акоя е една от най-харесваните и използваните за бижута. Тези перли са обикновено с кръгла форма и техният натурален цвят е в нюансите на нежнорозовото, снежнобялото до леко жълтеникавото. Перлите Акоя се наричат още японски перли, но се отглеждат и извън Япония. В действителност, Китай е най-големият производител на този вид перли в света. 

Таитянски перли 

Единствените перли с естествен черен цвят се отглеждат от три вида миди – Pinctada margaritifera, Pinctada mazatlanica и Pteria sterna. Черните перли от Френска Полинезия се наречени с популярното име Таитянски перли. Таитянските перли обикновено са с по-голям размер над 8 мм до 17 мм. Правителството на Френска Полинезия е създало единен стандарт за качество и размер на перлите, произвеждани в района, което ги прави изключително скъпи. Таитянките перли се характеризират с изключително разнообразие на черния цвят – с оттенъци наподобяващи дъгата, нюансите на петролно зелено, сиво, светлосиво, синьо.

Перли от Южните морета 

Всяка соленоводна перла, отглеждана и намерена в района, простиращ се от Филипините и Индонезия до Австралия и през Френска Полинезия, се нарича перла от Южните морета. По специално цветът на тези перли е бял и жълтеникав, достигащ до нежно златисто. Те са култивирани в мида с име Pinctada maxima.  Размерът на тези перли е голям и варира от 9-19 мм.