component()->render(LocalizationChooser::class) ?>
Swan Pearls - Онлайн магазин за бижута

За перлите

От векове наред перлите са смятани за най-ценния скъпоценен камък. Те са символ на луната и имат сила, която носи просперитет и дълъг живот. През цялата история перлите са били считани за божествени дарове, носени предимно от кралски особи. Кралете и благородниците са печелели благоволението на любимите си дами, като са им подарявали перли. Перлите също се смятат за подходящ сватбен подарък, защото символизират чистотата и невинността на женската същност. Интересен факт е, че в китайската култура са използвали перлите в медицината като средство за лечение на различни сърдечносъдови заболявания, поради техния основен състав от калциев карбонат.

Съхранение на перлите

Съхранявайте Вашите перли в кутия за бижута с отделения, като следите да не са в допир с други украшения. Закрепвайте закопчалките на колиетата така, че верижките им да не се заплитат. Не е препоръчително да съхранявате Вашите перлени бижута в сейф за продължителни периоди от време, тъй като това може да предизвика тяхната дехидратация

Грижа за перлите 

Грижа за перлите 1 - SwanpearlsСъхранявайте Вашите перли в кутия за бижута с отделения, като следите да не са в допир с други украшения. Закрепвайте закопчалките на колиетата така, че верижките им да не се заплитат. Не е препоръчително да съхранявате Вашите перлени бижута в сейф за продължителни периоди от време, тъй като това може да предизвика тяхната дехидратация

Перлите са уязвими спрямо киселина, основа и различни нива на влажност. Парфюмите и лаковете за коса съдържат алкохол и киселини, които оказват вредно влияние върху тяхната повърхност. Продължително потапяне във вода може да отслаби копринената нишка на перлената огърлица и да предизвика оксидация на сребърните части. Пряка слънчева светлина и излагане на висока температура не са препоръчителни за перлите.

Перлите притежават изключителна удароустойчивост, но могат да се надраскат при контакт с остри предмети или други скъпоценни камъни.  Не се препоръчва да мокрите бижуто, защото може да отслабите специалното лепило, с което се поставят перлите на сребърните или златните щифтове на обици и колиета. 

Къде и как се образуват перлите?

Перлите са два основни вида – соленоводни и сладководни. Те се образуват естествено, когато мидата майка отделя слоеве от защитно, перлено вещество, наречено седеф около дразнител попаднал случайно в нея. Този дразнител може да бъде глина, кал, части от черупката или малък организъм и се нарича ядро. Култивираните перли се образуват при целенасочено поставяне на дразнител в мидата от човек. Соленоводните миди обикновено произвеждат само една перла на реколта.  След това, тя може да бъде използвана още един до два пъти, но с всяко следващо имплантиране, качеството на получената перла намалява. За разлика от соленоводните миди, една сладководна мида дава на реколта от 30 до 50 перли, което и една от причините сладководните перли да имат по-ниска стойност от соленоводните перли. Перлата е единственият скъпоценен камък, който идва при нас директно от ръката на природата. Всички останали скъпоценни камъни се обработват, за да се покажат в пълния си блясък върху бижуто. Перлата обаче не дължи нищо на човека. Тя е абсолютен дар от природата, който човек не може да усъвършенства. Красивите блестящи, ослепителни украшения от диаманти и изумруди ще бъдат винаги желани, както огърлицата от перли, върху която окото почива с тих, удовлетворен покой и се радва на скромното великолепие и на мекия блясък, заимстван от дома и в дълбините на морето.

Сладководни перли

Сладководните перли се отглеждат в езерата и реките на Китай. През последните десетилетия качеството на сладководните перли е драстично подобрено и красотата на този вид перла се показва с по-кръглата форма, по-големия им блясък и чистота. Повечето производители на перлена бижутерия избират сладководните перли поради достъпните им цени на пазара. Размерите им могат да варират от 5 мм до 13 мм. 

Перли Акоя 

От средата на миналия век перлите Акоя са едни от най-известните и използвани перли за създаването на висок клас бижутерия. Тези соленоводни перли са с кръгла сферична форма, която се допълва от много силен блясък и натурален цвят в нюансите на нежнорозовото, снежнобялото до леко жълтеникавото. Отглеждани в малки миди стриди край моретата на Япония и Китай , перлите Акоя имат размер от 2 мм до 10 мм. Обикновено бижутата с Акоя са носени от булки в деня на сватбата им. 

Таитянски перли 

Единствените перли с естествен черен цвят се отглеждат от три вида миди – Pinctada margaritifera, Pinctada mazatlanica и Pteria sterna. Черните перли от Френска Полинезия се наречени с популярното име Таитянски перли. Таитянските перли обикновено са с по-голям размер над 8 мм до 17 мм. Правителството на Френска Полинезия е създало единен стандарт за качество и размер на перлите, произвеждани в района, което ги прави изключително скъпи. Таитянките перли се характеризират с изключително разнообразие на черния цвят – с оттенъци наподобяващи дъгата, нюансите на петролно зелено, сиво, светлосиво, синьо.