component()->render(LocalizationChooser::class) ?>
Swan Pearls - Онлайн магазин за бижута
Какви видове перли има?
Какви видове перли има?

Когато си помислиш за перла, каква е първата форма и цвят, които ти идват на ум? 

Може би кръгла и бяла? Но ако живееш в Таити, може би първо ще си помислиш за графитеночерна перла и тя няма да е задължително кръгла. Перлите могат да бъдат в различни форми, видове и цветове. Тук ще засегнем темата какви видове перли има и колко ценен е всеки вид. Перлите са считани от много култури като дар от Бога, който е продукт създадем изцяло от природата. 

Перлите се образуват, когато мидата отделя слоеве от защитна перлена субстанция - седеф около дразнител. Дразнителят може да бъде случайно попаднала частица от черупка или песъчинка. Този дразнител се нарича ядро. 


Има два вида перли според това как попада дразнителят в мидата:


Какви видове перли има според това как попада дразнителят в мидата?


1. Некултивирани перли


Некултивирана перла е перла, която се е образувала от случайно попаднал дразнител в мидата, без намеса от човек. Това са изключително скъпи перли, чиято цена може да стигне хиляди долари.


2. Култивирани перли


Когато перлите се култивират, дразнителят се поставя умишлено от човек в мидата. Обикновено се слага зрънце от черупка. Формата и размерът на перлата се определя от формата и размера на имплантирания дразнител в мидата.


Перлите се намират в соленоводни стриди и сладководни миди. Те се делят на сладководни и соленоводни:


Какви видове перли има според това в какви води живее мидата?


1. Сладководни перли


Сладководните перли са най-популярният вид перли сред използваните в бижутерията. Те се отглеждат в сладководни реки, езера и блата. Могат да имат най-различни размери, форми и гами от цветовете, на което се дължи и предпочитанието на дизайнерите да избират именно този вид перли. Една сладководна мида може да произведе от 30-50 перли, което е една от основните причини за по-достъпните им цени. Цената на една сладководна перла сравнена с една соленоводна перла със същото качество ще струва значително по-малко. Основен производител на перли от най-високо качество за сладководни култивирани перли е Китай.  

Разгледай тук бижута със сладководни перли.


Какви видове перли има? Сладководни перли.


2. Соленоводни перли


Повечето хора асоциират перлите винаги с морето и океана. Тези перли идват от стриди, живеещи в соленоводни води. Една соленоводна мида може да отгледа обикновено само една перла на реколта. Това e причината този вид перли да са по-ценни и по-скъпи, сравнение със сладководните. Соленоводни перли могат да бъдат извадени от различни видове стриди. Така възникват и различни видове соленоводни перли с различни характеристики. Това са перлите Акоя, натурално черните перли Таити, перлите от Северните морета. 


Какви видове перли има? Соленоводни перли.


Видове соленоводни перли:


  • Перли Акоя 

Соленоводните перли от миди Акоя (Pinctada fucata martensii) са обикновено култивирани. Тези перли са типично кръгли и техният натурален цвят нормално е в нюансите на розовото, бялото до жълтото. Размерът им варира от 1-10 мм. Въпреки че са наричани често  Японски перли, те се отглеждат и не само в Япония. Разгледай тук бижута с перли Акоя  • Черни перли Таити


Перлите с естествено черен цвят (перли, които не са боядисвани) се отглеждат от специални видове миди Pinctada margaritifera в западните до централните части на Тихия океан или от мида Pinctada mazalanica и Pteria strena в източните части на Тихия океан между Баха Калифорния и Перу. Някои хора използват термина ,,Черни перли“, за да нарекат всяка перла с черен цвят, независимо дали е боядисана изкуствено или естествения и цвят е такъв. Възприето е, така че да не стават обърквания, перлите с натурален черен цвят да се наричат още Таитянски перли. Разгледай тук бижута с перли Таити.


Видове перли - Черни перли Таити - Swan Pearls


  • Перли от Северните морета 


Всички намерени перли в района на Филипините и Индонезия до Австралия и Френска Полинезия се класифицират от този вид. Перлите от Северните морета са доста едри със специфичен жълт или бял  цвят и се отглеждат култивирано в миди Pinctada maxima. Тази мида има огромен размер от 9-19 мм.


Перлените бижута са символ на елегантност и изтънченост. Създадени от природата, перлите притежават уникална красота и блясък, които неизменно привличат погледите. Те се превръщат във вечна модерна класика, добавяйки изисканост и стил на всяка облечена в тях жена. От нежни огърлици и гривни, до блестящи пръстени и обеци, перлените бижута създават усещане за лукс и изящество. Независимо дали избирате перли за специален повод или просто искате да се почувствате прекрасни, перлените бижута винаги ще ви предоставят единствено и неповторимо усещане за стил и изключителност.


Разгледай тук обеци с перли


Разгледай тук колиета с перли


Разгледай тук гривни с перли


Разгледай тук огърлици


Разгледай тук пръстени с перли